Sunday, August 23, 2009

Pegawai Syarak Perlu Lebih Proaktif - Ghazale

Timbalan Pengerusi Majlis Agama Islam Melaka (MAIM), Ghazale Mohamad mengingatkan para pegawai syarak di setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) perlu bertanggungjawab dan proaktif.

Beliau berkata, ini termasuk Pengerusi Lembaga Masjid dan Surau seperti imam, siak, bilal lelaki dan wanita dalam membantu masyarakat yang mengalami masalah di sesuatu kawasan.

"Saya mengharapkan kerjasama dari semua pegawai syarak yang ada agar bertanggungjawab dalam usaha membangunkan penduduk di setiap kawasan masing-masing," katannya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di majlis Sepetang Bersama Pegawai Syarak/ Adat DUN Serkam di Japerun Serkam, di sini hari ini.

Hadir sama, Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Pengurusan Masjid dan Surau JAIM, Mohd Azle Abdul Rahman; Pegawai Siasatan Agihan Zakat Majlis Agama Islam Melaka (MAIM), Sidek Md Raos dan Pemyelaras Masjid dan Surau Perlimen Jasin, Halil Abdullah.

Katanya, ini selaras dengan kedudukan Islam sendiri sebagai sebuah agama yang bersih dan suci serta berada pada kedudukan yang tinggi di dunia ini.

Selain itu, menjadikan masyarakat hidup dengan lebih aman sejahtera tanpa ada gangguan dari mana-mana pihak dan menjadikan agama Islam lebih disanjungi bukan sahaja dikalangan umat Islam khususnya malahan masyarakat bukan beragama Islam amnya.

Justeru itu, beliau mengharapkan agar pegawai syarak yang sedai ada agar lebih bertanggungjawab dalam menjalankan tugas yang diamanahkan kepada mereka.